Als u via Schenkservice een schenking op papier doet bent u verzekerd van de best mogelijke schenkingsvoorwaarden. U bepaalt namelijk zelf in welke gevallen uw kinderen kunnen beschikken over uw schenking. Daarnaast wordt de akte standaard uitgerust met een herroepingsrecht zodat u de schenking kan terugdraaien als dat nodig blijkt te zijn. Verder is er in de schenkingsakte een uitsluitingsclausule opgenomen zodat uw kind de schenking niet hoeft te delen met een ex-partner bij een echtscheiding. De verschillende schenkingsvoorwaarden worden hieronder toegelicht. Daarnaast bieden wij scherpe tarieven voor de schenkingsovereenkomsten. Bekijk hier onze schenktarieven >>>
Gunstige Schenkingsvoorwaarden: Opeisbaarheid van de schenking
Een schenking op papier is normaal gesproken pas opeisbaar na het overlijden van de (langstlevende) schenker. Er zijn echter ook andere situaties te bedenken waarin u graag wilt dat het geld naar uw kinderen gaat. U kunt dus de opeisbaarheid van de schenking door de kinderen uitbreiden met de volgende mogelijkheden. De schenking is naast het overlijden van de (langtlevende) schenker opeisbaar te maken als:
- u failliet gaat, surseance van betaling aanvraagt of in de schuldsanering terecht komt;
- u een beroep wil doen op een uitkering waarvoor een vermogenstoets geldt;
- u naar een verzorgingshuis gaat waarbij het opeisbaar zijn van de schenking leidt tot een lagere eigen bijdrage voor de AWBZ.
- u of uw langstlevende medeschenker gaat trouwen in gemeenschap van goederen;
- u onder bewind of curatele wordt gesteld en het geld niet nodig hebt voor uw verzorging.
Uitsluitingsclausule of privéclausule
Met een uitsluitings- of privéclausule voorkomt u dat uw schenking gedeeld moet worden met een eventuele huwelijks- of geregistreerd partner van de begunstigde als het huwelijk of het geregisterd partnerschap onverhoopt eindigt in een echtscheiding. Vooral bij een schenking op papier is een uitsluitingsclausule uitermate belangrijk. U kunt daarmee mogelijk nare situaties voorkomen. Mocht uw kind bijvoorbeeld gaan scheiden, dan kan de ex-partner zijn helft van de schenking opeisen wanneer de uitsluitingsclausule niet is opgenomen. Het kind kan dan niet anders dan de waarde aan de ex-partner vergoeden en wachten tot de vordering op de ouders opeisbaar is geworden.
Naast het opnemen van de uitsluitingsclausule is het ook van belang om te beseffen waarvoor de schenking gebruikt wordt als deze opeisbaar is geworden. Als de schenking opgaat aan vakanties met de huwelijkspartner dan heeft de uitsluitingsclausule weinig zin gehad. Aan de begunstigde de taak om hier verstandig mee om te gaan en de schenking te investeren in de echtelijke woning.
Een uitsluitingsclausule is niet altijd voordelig in geval van overlijden
Een uitsluitingsclausule kan nadelig werken als het huwelijk eindigt door overlijden. Als een schenking bij overlijden wel gerekend kan worden tot de gemeenschap, heeft dat gunstige gevolgen voor de erfbelasting. U kunt dus een clausule opnemen die werkt bij echtscheiding maar niet werkt als het huwelijk wordt ontbonden door overlijden. Verder kan de bepalingen verder worden ingekleurd dat er bij overlijden voldaan moet zijn aan een aantal voorwaarden (bijvoorbeeld gemeenschappelijke kinderen).
Herroepen van mijn schenking
U weet niet hoe oud u wordt of wat de politieke ontwikkelingen zullen zijn. Mogelijk heeft u uw geld hard nodig voor uw eigen verzorging. Het is daarom verstandig om herroepelijk te schenken. Dit betekent dat u de schenking kunt terugdraaien. Herroepen van een schenking is mogelijk als u dit schriftelijk laat vastleggen bij de schenking. Zo kunt u in de schenkingsakte opnemen dat u de schenking kan herroepen in concrete situaties zoals faillissement, echtscheiding of als uw kind onder bewind wordt gesteld. Het is ook mogelijk te bepalen dat u de schenking altijd kunt herroepen zonder dat daarvoor een concrete situatie nodig is. Zo houdt u controle over uw eigen vermogen en de schenkingen die u gedaan heeft. Let op! Eventueel betaalde rente kan niet teruggevorderd worden. Voor de rente kunt u overwegen om een bewindspaarrekening te openen op naam van de kinderen en zelf als bewindvoerder op te treden>>>. Zo houdt u ook controle over de betaalde rente.
Sturingsmechanisme
Zijn uw kinderen onzorgvuldig met geld? Herroepelijk schenken kan ingezet worden als sturingsmechanisme. Door de schenking te maken kunt u invloed blijven uitoefen op de wijze waarop uw kinderen met de schenking omgaan.
Wilt u een schenkingsakte aanvragen? Klik dan hier om een schenkingsakte aan te vragen>>>