Volgens de wet heeft een echtgenoot/geregistreerd partner de toestemming van de andere echtgenoot/geregistreerd partner voor giften, met uitzondering van de gebruikelijk, niet bovenmatige. Deze regeling geldt niet voor schenkingen die pas na het overlijden worden uitgevoerd van degene die de schenking doet, en niet al tijdens leven worden uitgevoerd. Dit geldt dus voor schenking onder opschortende voorwaarden.
Schuld ontstaan door een schenking onder opschortende voorwaarde is geen gemeenschapsschuld
Voor huwelijken die na 1 januari 2012 (wijziging huwelijksvermogensrecht) geldt dat schulden uit schenkingen voor zover deze pas na overlijden van de schenker worden uitgevoerd niet in een gemeenschap vallen. Een schuld die voortvloeit uit een door een van de echtgenoten/geregistreerd partner gedane schenking onder opschortende voorwaarde is dus geen gemeenschapsschuld. Voor huwelijken die voor 1 januari 2012 zijn gesloten geldt wel dat de schuld in de gemeenschap valt ondanks dat er geen toestemming noodzakelijk is.
Een schenking onder opschortende voorwaarden is fiscaal niet wenselijk omdat de schenking pas ingaat op het moment dat de voorwaarde is vervuld oftewel het moment van overlijden. Hiermee heb je dus samenloop met de erfbelasting en bespaar je geen erfbelasting. Een beter alternatief is dan een schenking op papier.